Aktualności

Autor:

Katarzyna


28.02.2019
Aktualności

Opłata targowa przy usługach gastronomicznych

Opłata targowa przy usługach gastronomicznych

Co do zasady opłatę targową pobiera się od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach za wyjątkiem czynności dokonywanych w budynku lub jego części, ale czy zawsze ma to zastosowanie do budek gastronomicznych?

Zacznijmy od początku – zasady ustalania i poboru oraz terminy płatności i wysokość stawek opłaty targowej określa w drodze uchwały rada gminy z uwzględnieniem górnej granicy stawki ogłoszonej przez Ministra Finansów w drodze obwieszczenia. Po wprowadzeniu opłaty na określony obszar, otrzymujemy indywidualnie decyzję określającą wysokość naszego zobowiązania podatkowego w postaci opłaty targowej. Wtedy też należy zanalizować czy faktycznie jesteśmy do tego zobowiązani.

Punktem wyjścia jest zinterpretowanie pojęcia sprzedaż. Pojęcie to nie zostało zdefiniowane na gruncie ustawy o podatkach i opłatach lokalnych,określają go zaś przepisy kodeksu cywilnego, zgodnie z którymi przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę. Wystawienie rzeczy na widok publiczny z oznaczeniem ceny uważa się za ofertę sprzedaży. W przypadku gdy nie jest to możliwe np. rzecz nie istnieje i powstaje dopiero z półproduktów po przyjęcia zamówienia od konsumenta – nie dochodzi do oferty sprzedaży. Z taką właśnie sytuacją mamy do czynienia w przypadku świadczenia części usług gastronomicznych. Dlaczego jedynie w części?Ze względu na to, że na wielu stoiskach właściciel dokonuje sprzedaży„produktów gotowych” takich jak np. lody na patyku, napoje butelkowane- w takim przypadku inkasent będzie miał prawo do ustalenia powierzchni stoiska z tym związanej, co z kolei przełoży się na ustalenie stawki opłaty targowej.

Wobec powyższego, gdy w stanie faktycznym właściciel stoiska nie będzie dokonywał sprzedaży „produktów gotowych”, lecz będzie przygotowywał posiłki z półproduktów po przyjęciu zamówienia od konsumenta, to świadczenie usług gastronomicznych będzie można uznać za pojęcie szersze niż zawarcie umowy sprzedaży gdyż oprócz przeniesienia własności posiłku i zapłaty za niego ceny zawiera także uprzednie przygotowanie posiłku i jego odpowiednie podanie.

W przypadku dalszych pytań i wątpliwości np. w jaki sposób wykazać świadczenie usług gastronomicznych, a nie sprzedaż towarów? Lub czy świadczenie innych usług podlega opłacie targowej? Zapraszam do kontaktu.

Kontakt

Potrzebujesz doradztwa

lub stałego wsparcia

prawnego?

Serdecznie zapraszam do współpracy. Możesz liczyć na moją pomoc.